Posts

APA CIRI-CIRI GAJET IDAMAN ANDA?

Image
ASSALAMUALAIKUM W. B. T &  SALAM SEJAHTERA

Apa gajet atau phone idaman korang? Yelah,  sekarang ni,  fon dah jadi satu benda yang wajib. Hilang fon,  rasa macam dunia sempit je kan. Revolusi teelfon pun laju jee berlalu. Minggu ni beli,  minggu depan ada lagi yang baru. Tak terkejar dah. Tinggal lagi, kita je perlu pilih. Hehhe.. 

Bagi peniaga online,  gajet seharusnya merupakan satu 'modal' yang perlu diambil kira. 
Live your life..
Take chances.
Yup , hidup adalah pilihan...
.
Follow the rules , follow the nature, then kita kan jumpa pilihan yang tepat.  Macam orang Islam,  perlu lakukan istikharah setiap hari, agar dipandu untuk memilih yang terbaik. (bukan takat nak pilih jodoh je perlu istikharah) heheh..
.
Nature manusia,  ada masa rehat, ada masa beribadah,  ada masa bekerja,  ada masa makan. Kalau tak cukup salah satu, maka hidup huru hara kan.
.
Nature bisnes online,  kena ada gajet. Tapi,  tak semestinya gajet canggih manggih kan.  Kalau buat permulaan ni, tak p…

APA AKTIVITI MUSIM BANJIR KORANG?

Image
Assalamualaikum w.b.t &  salam sejahtera

Musim hujan tiba lagi .  ore kelatey kato piye boh. Bahasa melayu kata musim banjir. Atau musim bah. Bula imbad zaman dulu-dulu, selain makan pelbagai  juadah berasaskan ubian dan  keledek, aktiviti fizikal juga tak di lupa.. Hihi


Kalau zaman kecik2 dulu ada paya di belakang rumah.  Kalau musim banjir begini,  akan penuh airnya.mula lah budak kampung cari cacing  ke cengkerik ke , nak buat pancing. Pancing pun sinple je, pakai je ranting2 kayu heheh.. Tak tunggu, letak je, hihi.. Dapatla ikan puyu kan.. Seronok bila dapat ikan, walaupun ikan tu ahkak tak makan. 
Lagi satu tu , time bah jugak,  pernah dgn mak,  sepupu sepapat,  pergi tengok air yang naik 😂😂 rasa seronok kot tengok hihi.. Tapi sekarang ,  paya tu dah banyak orang bina rumah, dah di tambak tanak, dah jadi sempit,  air pon dah tak bersih sebab tak mengalir.. huuhuu..  .  Haa ni lagi satu..  Suka buat origami bina kapal atau boat, nak letak dekat aliran air hihi..  Pastu kadan…

KISAH SEORANG HAMBA ALLAH YANG MEMFITNAH HABIB UMAR BIN HAFIDZ HAFIZAHULLAH.

Image
Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera

Hari ini Ayu nak share tentang sebuah kisah teladan berkaitan dengan fitnah. Kita tahu, fitnah ini suatu yang amat berat.  Dosa fitnah ni, perlu kita mohon ampun pada empunya diri.  Bila baca kisah ni, kita akan tahu, betapa fitnah ini membinasakan. 


Qalam Ilmu (الله نور): 📜 KISAH HIKMAH ISLAMI
بسم الله الرحمن الرحيم  اللهم صل على محمد وعلى آله وصحبه وسلم  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
KISAH SEORANG HAMBA ALLAH YANG MEMFITNAH HABIB UMAR BIN HAFIDZ HAFIZAHULLAH.
“Habib... Maafkanlah saya yang telah memfitnah Habib dan ajarkan saya sesuatu yang boleh menghapuskan kesalahan saya ini.”
Aku berusaha menjaga lisanku, tak ingin sedikitpun menyebarkan kebohongan dan menyinggung perasaan Habib.lagi, detik kata hatiku. 
Habib Umar tersenyum ..,“Apa kau serius?” katanya.
Aku menganggukkan kepalaku dengan penuh keyakinan “Saya serius, Habib, Saya benar-benar ingin menebus kesalahan saya.”



Habib Umar terdiam beberapa saat. Ia tampak berfikir. Aku sud…

JUALAN GUDANG AKHIR TAHUN KARANGKRAF 2016. APA YANG MENARIK?

Image
Assalamualaikum w.b.t &  salam sejahtera

Hai semua..  Sesantai je hari ni.  Nak share akit tentang jualan gudang akhir tahun karangkraf. Dah lama Ayu tak gi memana pesta buku dengan anak2.  Kebetulan cuti deepavali tempoh hari, ade peluang,  so, join je lah

Actually,  ni lah first time Ayu jejak kaki ke karangkraf. Selama ni duk lalu je, tak pernah lak singgah hihi. 
Ok, apa yang menariknya,  parking banyak dan lias. So, tiada masalah. Cuma jauh  dan dekat je. Tapi  bagi yang ada anak, ada ruangan parking khas yang dekat dengan khemah jualan. Yang parking  jauh  tu, jangan risau,  sebab ade shelter disediakan. Anak Ayu teruja tau sebab salah satu shelter yang ada ni adalah modifikasi dari kereta kancil. 
Actually  banyak, memang banyak buku yang dijual pada harga ryntuh ni. Kalau novel tu, memang ada baaannnyak sangat, siap ada satu  khemah tepi tu khas untuk novel, dijual pada harga rm 1- rm 5 je. Tapi sebab Ayu bukan penggemar novel, makanya, terlupa lak nak snap pic tang tu hih…

4 Tips Kesuburan Dari Zeti Hafiza

Image
Saya rasa sangat best pulak baca tips kesuburan kak Zeti Hafiza, SID shaklee Melaka yang cemerlang gemilang terbilang. 4 tips yang best dari beliau ialah :



Cara Mengatasi Migrain

Image
Assalamualaikum W.B.T.. Saya Ayu Adyani Ab Rahman, berumur 33 tahun dan berasal dari Kota Bharu. Saya berkerja sebagai guru dan memiliki 3 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengidap penyakit sinus, migrain dan gastrik di tahap kritikal.

Menghadiri Kelas Blog EIZIL

Image
Best gile kelas blog ni, seperti makan western campur nasi lemak telur mata, nyum nyum nyum.




KENAPA ESP SHAKLEE SUMBER SOYA TERBAIK??

Image
__________________________________________________________________________________________Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

MANFAAT COLLAGEN POWDER SHAKLEE DAN TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Hari ini nak kongsi tentang manfaat coolagen powder shaklee, iaitu collagen terbaik di dunia dengan ciri-ciri dan bahan terbaik yang digunakan. Di sini, saya lampirkan juga testimoni pengguna collagen powder shaklee yg telah berjaya mendapat kesan positif darinya.