Posts

Showing posts from December, 2016

APA CIRI-CIRI GAJET IDAMAN ANDA?

Image
ASSALAMUALAIKUM W. B. T &  SALAM SEJAHTERA

Apa gajet atau phone idaman korang? Yelah,  sekarang ni,  fon dah jadi satu benda yang wajib. Hilang fon,  rasa macam dunia sempit je kan. Revolusi teelfon pun laju jee berlalu. Minggu ni beli,  minggu depan ada lagi yang baru. Tak terkejar dah. Tinggal lagi, kita je perlu pilih. Hehhe.. 

Bagi peniaga online,  gajet seharusnya merupakan satu 'modal' yang perlu diambil kira. 
Live your life..
Take chances.
Yup , hidup adalah pilihan...
.
Follow the rules , follow the nature, then kita kan jumpa pilihan yang tepat.  Macam orang Islam,  perlu lakukan istikharah setiap hari, agar dipandu untuk memilih yang terbaik. (bukan takat nak pilih jodoh je perlu istikharah) heheh..
.
Nature manusia,  ada masa rehat, ada masa beribadah,  ada masa bekerja,  ada masa makan. Kalau tak cukup salah satu, maka hidup huru hara kan.
.
Nature bisnes online,  kena ada gajet. Tapi,  tak semestinya gajet canggih manggih kan.  Kalau buat permulaan ni, tak p…

APA AKTIVITI MUSIM BANJIR KORANG?

Image
Assalamualaikum w.b.t &  salam sejahtera

Musim hujan tiba lagi .  ore kelatey kato piye boh. Bahasa melayu kata musim banjir. Atau musim bah. Bula imbad zaman dulu-dulu, selain makan pelbagai  juadah berasaskan ubian dan  keledek, aktiviti fizikal juga tak di lupa.. Hihi


Kalau zaman kecik2 dulu ada paya di belakang rumah.  Kalau musim banjir begini,  akan penuh airnya.mula lah budak kampung cari cacing  ke cengkerik ke , nak buat pancing. Pancing pun sinple je, pakai je ranting2 kayu heheh.. Tak tunggu, letak je, hihi.. Dapatla ikan puyu kan.. Seronok bila dapat ikan, walaupun ikan tu ahkak tak makan. 
Lagi satu tu , time bah jugak,  pernah dgn mak,  sepupu sepapat,  pergi tengok air yang naik 😂😂 rasa seronok kot tengok hihi.. Tapi sekarang ,  paya tu dah banyak orang bina rumah, dah di tambak tanak, dah jadi sempit,  air pon dah tak bersih sebab tak mengalir.. huuhuu..  .  Haa ni lagi satu..  Suka buat origami bina kapal atau boat, nak letak dekat aliran air hihi..  Pastu kadan…