Tuesday, 27 January 2015

MANFAATKAN BASIC H2 UNTUK MEMBANTU MENYELESAIKAN KERJA RUMAH DENGAN MUDAH MACAM OPRAH WINFREY BUAT

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Basic H2 telah menjadi bualan hangat para ibu kerana kehebatannya dalam membantu menyelesaikan segala kerja di rumah. Apa itu basci H2? Kenapa ia menjadi pilihan? Jom kita tengok satu persatu? 


Haaa.. inilah dia 'orangnya'.. tahu tak? 2 titik basic H2 boleh menghasilkan 16oz pencuci?Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyakKepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air.Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama... haa..jimat kan.. jom tengok lagi apa kehebatan basic H2 ni:
cara 'dilute' basic h2
Mesra Alam
Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa.
Biorosot
Tanpa fosfat
Bungkusan yang boleh kitar semula
Tanpa bahan pewarna

Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

Antara kelebihan @ 1001 kegunaan BASIC H Shaklee

• Mencuci dan membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia.

• Mencuci dan membersih ikan, ayam, daging, makanan laut daripada bahan awet.
• Mencuci dan membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya 
daripada bahan awet.
• Membersihkan puting botol bayi.

• Mencuci dan membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak).

• Mencuci dan membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dan etc.

• Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dan etc.
• Mencuci dan membersih lantai serta alat permainan.

• Menanggalkan gula-gula getah pada baju dan etc.

• Mengasah pisau.
• Membersih dakwat pen pada tangan, baju dan etc.
• Menghapuskan kutu di atas kepala.

• Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas.
• Menghindarkan dan membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dan etc.
• Demam panas (sebelum berjumpa doktor).

• Sakit gigi.
• Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit).

• Ulser dan mulut berbau.
• Penyubur tanaman dan penggembur tanah.
• Menghilangkan kesan warna pada baju berwarna putih

• Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dan etc.


Apa kata mereka yang telah MANFAATKAN basic H2 SHAKLEEE NI?

P/S: BASIC H2 NI DA MASUK OPRH WINFREY TAUUUU..





Haaaaa.. ade banyak lagi tau, pendek kata, basic h2 ni wajib ade kat setiap rumah, panjang kata, belilah sekarang!!



P/S: KALAU DAH ORDER, DAN BARANG DAH SAMPAI, HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN JADUAL PENGGUNAAN SECARA LEBIH 'DETAILS' DAN KHIDMAT RUNDINGAN SECARA PERCUMA DAN BERTERUSAN YA. KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA. =)
_______________________________________________________________
NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN
FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

_________________________________________________________________________________ Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

Saturday, 24 January 2015

BAGAIMANA NAK JAWAB JIKA ORANG TANYA BILA NAK TAMBAH ANAK?

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Sebelum kawin, orang tanya bila nak kawin. Dah kawin orang tanya bila nak ade anak, dah ade anak, orang tanya bila nak tambah lagi, bila dah ade dua tiga anak, orang tanya tak penat ke asyik beranak hehehe.. Soalan2 tipikal ni kan, memang realiti masyarakat kita, yang sangat prihatin dan ambil berat. Jangan la marah yea, dah memang adat kan, ape yang boleh kita lakukan ialah hanya dengan menjawab sambl senyum, tapi jawapannay perlu berhemah.. Haaa.. xmo emo2 okeh, rileks jerr...Kat sini saya tak nak citer tentang bila masa yang sesuai untuk tambah anak atau untuk hamil semula, nanti bolehlah terangkan pada orang  tue dengan fakta kan, confirm mereka akan serik utk tnya lagi kan hehehe


Saya selalu mengikuti hasil penulisan yang ditulis oleh seorang doktor, iaitu Dr. Zubaidi. Suka membaca hasil tulisan beliau kerana terasa santai dan dekat dengan kita. Anda juga boleh baca lanjut hasil penulisan beliau di sini. Menurut Dr. Zubaidi:

Institut Alan Guttmacher di Amerika Syarikat mencadangkan ibu2 supaya jarak anak pertama dan kedua ialah 30 bulan. Ini berdasarkan kajian yang telah dibuat.

Mengikut kajian yang diterbitkan oleh Journal of the America Medical Association, jarak masa untuk hamil semula kurang dari 18 bulan selalunya menyebabkan bayi kedua dilahirkan akan lahir pramatang (premature), dan kurang berat badan.

Ini kerana ibu yang baru hamil memerlukan masa untuk rehat dari stress dan kekurangan makanan, rehat dan tidur semasa kehamilan kali pertama. Faktor seperti ketahanan tubuh wanita yang semakin berkurangan apabila memasuki umur 35 tahun juga perlu diambil kira.

Begitu juga kajian yang dijalankan oleh University of California di San Francisco mendapati jarak masa yang sesuai bagi menjarakkan anak ialah antara 24 hingga 35 bulan. Bayi yang dilahirkan pada jarak masa kurang 24 bulan didapati mempunyai kurang berat badan. 

Jadi apa sebenarnya yang mempengaruhi pembesaran anak yang sempurna dan masa yang sesuai untuk menambah bilangan anak?

Umur Anak Sekarang?
Seperti yang dinyatakan bahawa ramai doktor di US mencadangkan agar jarak antara anak pertama dan kedua ialah 30 bulan bagi ibubapa memberikan tumpuan kasih sayang dalam membesar dan mengembangkan potensi anaknya. Di samping itu, memberikan masa untuk seorang ibu berehat dan mengembalikan kesihatannya.

Keadaan Kesihatan/Fizikal Anak  Sekarang?
Jika pertumbuhan fizikal dan perkembangan mental anak  yang sekarang tidak memuaskan dan memerlukan perhatian yang khusus, tentunya agak sukar untuk mempunyai seorang lagi bayi kecil yang memerlukan banyak tumpuan perhatian. Tunggulah sehingga anak sekarang mampu untuk berdikari agar kita mampu memberikan perhatian pada seorang anak dalam satu masa. Nak tau tips anak sihat dan kuat sistem imun baca DI SINI.

Umur Ibu Bapa Sekarang? 
Umur ibu bapa adalah faktor yang penting sebelum memikirkan untuk menambah bilangan ahli keluarga, terutamanya wanita yang bakal hamil dan diharapkan menjaga bayi itu. Jika umur wanita itu sudah 38 tahun, maka tiada peluang untuk menjarakkan anaknya sehingga 3 tahun. Tentunya wanita itu tidak punya masa yang banyak untuk menanti anak kedua. Tetapi kalau wanita itu berumur 30 tahun ke bawah, dan tidak mempunyai masalah perubatan yang menyukarkan dirinya hamil, sudah tentu ianya tidak menjadi masalah. Jadi berbincanglah dengan suami atau isteri mengenai perancangan masa tua.

Gaya Hidup Sekarang?
Menambah seorang lagi anak akan mengubah gaya hidup kita. Isu siapa yang akan menjaga anak kecil itu di samping siapa yang akan berjaga malam dan membuatkan susu adalah isu yang harus difikirkan. Jika ibubapanya berkerjaya, tentulah seorang pengasuh diperlukan untuk membantu menjaga bayi yang baru lahir itu. Dan bagaimana pula dengan 'masa bersama' isteri atau suami? Ingatlah bahawa bayi yang bakal dilahirkan akan merubah rutin hidup kita. Pastikan kita mempunyai masa dan tenaga untuk menjaga bayi yang baru dilahirkan.

Keadaan Kewangan Sekarang?
Mungkin kita berpegang pada falsafah 'wang bukan segalanya', tetapi realitinya kita memerlukan wang untuk membesarkan anak dan keluarga. Bayangkan seorang bayi memerlukan sebanyak RM120 sebulan untuk susu formula ( susu ibu tetap yang terbak untuk anak) dan RM200 untuk lampin pakai buangnya. Ini bermakna secara asasnya sebanyak RM320 sebulan dan RM3840 setahun. Bagaimana pula dengan ubat2an dan vaksinnya jika ibubapa tidak sempat ke Pusat Kesihatan Kerajaan? Jika kedua2 ibu bapa bekerja, perlu pula menggajikan seorang pengasuh yang dibayar antara RM250-350  sebulan. Oleh itu, jika mahu menambahkan ahli keluarga haruslah menimbangkannya dan sama2 berbincang. Duduk berbincang. Mungkin ambil masa beberapa hari. Pastikan kedua2 setuju setelah meneliti isu2 yang berkaitan.  


APAPUN, ini hanyalah sebuah lontaran fikiran dan pendapat sahaja, Kita merancang, ALLAH juga merancang, yang pastinya, perancangan ALLAH adalah yang terbaik. Anda boleh merancang mengikut kesesuaian diri anda dan persefahaman antara suami isteri.

Wallahua'lam.


_______________________________________________________________
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..


MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN
FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN


_________________________________________________________________Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

Wednesday, 21 January 2015

92% LELAKI BUNCIT SELEPAS KAHWIN, LELAKI YANG HANDSOME DIUKUR PADA BESAR PERUTNYA, JADI.....???

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA


Lelaki yang handsome di ukur pada besar perutnya. Setuju tak? Ada pula yang cakap lelaki akan buncit selepas berkahwin, so, lelaki ni kiranya semakin ensem laa lepas kahwin ye..huhuhuu... waahhh naik laa saham diorng ni kan..so, isteri2 kena watch out lah!!
 Entry ni bukan hasil garapan penulisan saya sepenuhnya, tapi apa yang saya baca kat page pakar perkahwinan. Ramai yang bertanya kenapa orang lelaki bila dah berkahwin perut akan buncit. Selalu juga dengar orang cakap macam ni, “Sekarang ni kurus. Dah kahwin nanti mesti gemuk.” Walaupun istilah gemuk dan buncit itu tak sama, tapi dalam konteks ini ianya membawa maksud yang serupa, iaitu perut naik.Kalau jenis gemuk dari sebelum kahwin macam tak pelik sangat. Yang jadi pelik bila sebelum kahwin kurus kering dah kahwin badan naik berpuluh kilo. Kadang kadang badan ok, tak naik sangat pon, tapi perut dah 2 tahun mengandung pon tak beranak lagi….

Secara logiknya ni apa yang kita selalu kata kalau buncit lepas kahwin jadi persoalan:
[+] Mane tak buncit, makan-minum semua tersedia bila dah kawen, nak pergi bersenam pon agak malas sebab bini dah ade kat rumah bersenam dengan bini je la.
[+] Dah kahwin, tak payah lah nak pikir pasal ‘market’. Cukuplah ada bini sorang.
[+] Isteri suka masak & suka try resipi baru, suami akan jadi bahan uji kaji or juri professional.
[+] Dah memang keturunan perut buncit, nak buat macam mana… Terima je la…

Tapi hakikatnya atau fakta yang perlu kita tahu:
[+] Lelaki yang dah kahwin ni senang buncit disebabkan faktor kelamin sebenarnya. Kebuncitan lelaki ini berlaku apabila cecair daripada isteri yang mengalir masuk melalui alat sulit lelaki semasa hubungan kelamin akan membuatkan perubahan hormon yang membuatkan perut senang buncit.
[+] Bila ade sexual intercourse, orgasm & etc kelenjar pituari kat otak akan merembes hormon yang encourage cell growth.
[+] Lepas kahwin, selalu ada sexual activities. Kadar testosteron menurun masa air mani keluar akan menyebabkan kadar metabolisme menurun. Sebab tu perut senang buncit sebab badan susah nak bakar lemak/kalori.
[+] Hormon estrogen (pengumpul lemak) yang tinggi dalam badan yang merosakkan hormon testosteron. Kurang hormon testosteron, muscle produced akan berkurang.
Perempuan pun sama jugak, tapi perempuan lepas kahwin bertambah berat badan secara overall sebab terkena ‘buatan orang’. Fakta mengatakan perempuan bertambah berat badan kerana khasiat air mani si suami itu sendiri.

 Antara khasiatnya:
[+] Kepada wanita yang sudah berkahwin, dikatakan akan mempunyai kulit yang lebih lembut hasil daripada pancutan sperma suami yang mengandungi banyak protein yang berkhasiat.
[+] Protein yang banyak akan meransang pertumbuhan sel dalam badan & menurunkan metabolisme.
[+] Air mani yang dipancut ke dalam rahim isteri bukan sekadar boleh mendatangkan zuriat, ia juga akan bersatu dengan darah dan segala kebaikan air mani suami akan diserap ke dalam tubuh isteri.
[+] Rambut isteri semakin hitam dan berkilat.
[+] Mengurangkan jerawat.
[+] Campuran sperma dalam tubuh isteri akan menghasilkan berjuta juta hormon yang membuatkan wanita lebih ceria dan gembira.

MACAM TAK MASUK AKAL JE BILA HUBUNGAN KELAMIN MENJADI PUNCA PERUT BUNCIT..TAPI MUNGKIN ADE BENARNYA KAN.. YANG PASTINYA, ARTIKEL DALAM PAPER NI BOLEH DIPERCAYAI..HEHEHE

 

SOOOOO..hensem ke tak hensem, buncit ke tak buncit, yang penting kena jaga kesihatan...

 boleh juga baca:
 testtimoni mereka yang dah kempiskan perut di sini
set kesihatan optimum khas untuk lelaki di sini.
boleh juga baca tentang set diet sihat yang selamat dan semulajadi di sini.

_______________________________________________________________
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..


MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN
FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

_________________________________________________________________Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

kredit: https://www.facebook.com/pages/Pakar-Perkahwinan-Kazoku-Jaya

Tuesday, 20 January 2015

KENALI ALFALFA: RAJA TUMBUHAN YANG BERMANFAAT UNTUK WANITA

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA


Alfalfa (Medicago Sativa) membawa maksud ‘Bapa Segala Makanan’. Gelaran ini diberi oleh kaum Arab di Persia sejak beberapa abad dahulu. Tumbuhan alfalfa mempunyai struktur akar yang unik di mana struktur akar yang panjang dan tumbuh mendalam mencapai 30 hingga 40 kaki ke bawah tanah. Oleh yang demikian, alfalfa berkeupayaan menyerap pelbagai garam galian , vitamin-vitamin dan lapan jenis asid amino perlu, satu-satu kelebihan yang tidak boleh ditanding oleh tumbuhan darat yang lain. Tumbuhan alfalfa amat kaya dengan metionin (salah satu jenis asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia), vitamin A, C, D, sedikit vitamin K dan enzim. Ia merupakan salah satu sumber semulajadi utama vitamin K. vitamin ini diperlukan oleh hati untuk menghasilkan protrombin, satu bahan penting untuk pembekuan darah.


Alfalfa mempunyai pelbagai kegunaan dan manfaat, Tapi hari ini saya just nak bagitau khasiat alfalfa untuk wanita je dulu, next time kita citer khasiat alfalfa untuk lelaki pula ya..

ANTARA MANFAAT ALFALFA UNTUK WANITA:

- Bertindak sebagai kacip fatimah (PERAPAT)
- Melegakan masalah keputihan
- Membantu masalah wanita yang sering 'kering' ketika bersama
- Milk Booster
- Melegakan urat selepas bersalin
- Memberi kelegaan semasa haid
- Membesarkan dan menegangkan payudara


ANTARA MANFAAT ALFALFA SECARA UMUMNYA:
- Melegakan sendi dan urat
- Mengurangkan resdung
- Merawat ulser
- Merawat athma
- Mengurangkan migrain
- Mengelakkan gastrik
- Sumber vitamin K (Mengurangkan pendarahan gusi dan hidung)
- Mengurangkan pengekalan air berlebihan dlm pundi kencing
- Merendahkan tahap kolestrol
- Menstabilkan paras gula dalam darah
- Mengatasi kesan sampingan kimoterapi



INILAH GHOPENYE ALFALFA TUE..tapi macam mana nak makan alfalfa tue?nak kene wat ulam ke caner/hehe..zaman dah moden kan, jom tengok apa yang shaklee dah buat dengan alfalfa:

ALFALFA COMPLEX SHAKLEE

TERUJA TAK? JOM TENGOK LAK TESTIMONI WANITA2 YANG TELAH GUNAKAN ALFALFA NI:

TESTIMONI MILK BOOSTER

TESTIMONI HUBUNGAN INTIM

TESTIMONI SEMPUT
TESTIMONI KEPUTIHAN

SOOOOO...ANDA TUNGGU APA LAGI?ANDA WAJIB DAPATKAN ALFALFA ANDA SEKARANG!!!


P/S: KALAU DAH ORDER, DAN BARANG DAH SAMPAI, HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN JADUAL MAKAN DAN KHIDMAT RUNDINGAN SECARA PERCUMA DAN BERTERUSAN YA. KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA. =)
_______________________________________________________________
NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN
FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..
MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

_________________________________________________________________Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

Monday, 19 January 2015

PETUA PELIK BERHENTI MEROKOK

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA


Nak share tentang petua berhenti merokok. Macam2 hal lah yang orang dah buat untuk berhenti merokok kan.bila baca petua nak berhenti merokok ni rasa macam pelik pun ade, nak tergelak pun ade, bahkan ade yang sanggup masuk penjara sebab nak berhenti merokok, sengaja pukul polis sebab nak masuk penjara.Pelik kan? jom baca apa lagi petua yang boleh di amalkan untuk berhenti merokok ni.


 Pada sesiapa yang berhasrat untuk berhenti dari tabiat merokok, petua yang ini boleh digunapakai. Gosokkan jari telunjuk dengan ibu jari atau gosokkan kedua belah tangan. Ini akan memberikan ketenangan pada anda dan membuatkan tangan anda akan sentiasa sibuk. (tengah fikir apa kaitan tangan yang sibuk dengan merokok).  hihihi...Anda cubalah.

selain itu, ini petua yang saya baca di blog lain:

1. Mengunyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah, lobak merah, buah epal dan sebagainya. 
Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa. 

2. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. 

Katakan pada diri anda nanti setiap kali anda ingin merokok. 

3. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

4. Minum Air Dengan Banyak
Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. 
Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya. 

5. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. 
Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya. 

6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok. 

7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok. 

8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Tuhan agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

9) APA YANG SHAKLEE BOLEH BANTU ANDA UNTUK BERHENTI MEROKOK?


tak percaya ke?hanya dengan vivix anda boleh berhenti merokok..pelik kan? hehehe..
meh kita tengok ape abang ni cakap:



TESTIMONI LAIN VIVIX UNTUK PEROKOK:








HAAAAAAA ANDA TUNGGU APA LAGI, JOM DAPATKAN VIVIX UNTUK PULIHKAN ORANG TERSAYANG ANDA DARI KETAGIHAN ROKOK.ANDA WAJIB DAPATKAN VIVIX HARI INI!!!

NAK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG VIVIX DI SINI.


P/S: KALAU DAH ORDER, DAN BARANG DAH SAMPAI, HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN JADUAL MAKAN DAN KHIDMAT RUNDINGAN SECARA PERCUMA DAN BERTERUSAN YA. KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA. =)
_______________________________________________________________
NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN
FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.


_________________________________________________________________Saya adalahpengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

SUMBER:INFOLAJU.BLOGSPOT.COM

Sunday, 18 January 2015

USAH PANDANG RINGAN BAHAYA KEPUTIHAN KETIKA MENGANDUNG, ATASI DENGAN BAWANG PUTIH

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA





BERTINDAK SEBAGAI ANTI OKSIDA




________________________________________________________________________________
P/S: KALAU DAH ORDER, DAN BARANG DAH SAMPAI, HUBUNGI SAYA UNTUK DAPATKAN JADUAL MAKAN DAN KHIDMAT RUNDINGAN SECARA PERCUMA DAN BERTERUSAN YA. KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA. =)
_______________________________________________________________
NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.


BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
Sms@whatsapp@telegram 0147375771
fb: r.u adyani ab rahman
fp: 3D health7beauty supplement


#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

_________________________________________________________________________________Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

Friday, 16 January 2015

TIPS PUJUK ANAK ENGGAN KE SEKOLAH: KETAHUI PUNCA DAN PENYELESAIANNYA

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA


Minggu pertama persekolahan menginjak hari ke 5 hari ini. Pelbagai ragam dan keletah kanak-kanak dapat disaksikan sepanjang minggu, seawal hari pertama lagi. Ada yang menangis minta ibubapa menunggu, ada yang pada mulanya tidak menangis, tetapi kemudiannya menangis apabila melihat rakan lain menangis. Lucu juga bila di lihat keletah kanak2 ni kan. Tak kirang juga yang tidak mahu ke sekolah kerana takut. Alhamdulillah, saya tidak mengalami situasi ini untuk 2 ahli syurga saya, si abang danish (6yo) dan si kakak damia (4yo), si abang memasuki tahun ke 3 persekolahan, manakala si kakak baru memulakan sesi pembelajaran secara rasminya tahun ini. Namun di sini, saya kongsikan sedikit cara atau tips memujuk anak yang enggan ke sekolah berdasarkan pembacaan saya.

MY LITTLE CALIPHS: PEMINAT TEGAR MEALSHAKES, CHEWABLE VITA C DAN VITALEA FOR KIDS
Hehehe.. inilah gambar 2 anak ssaya yang dah bersekolah dan sentiasa bersemangat untuk ke sekolah. Bukan itu sahaja, bahkan si kakak tu nak ke sekolah sejak berumur tig tahun lagi. Mana taknya, asyik jadi driver ambil dan hantar abang ke sekolah je kan, mestilah teringin juga. Ingat lagi ketika beliau berusia 3 tahun, tatkala si abang balik bercerita tentang kawan2 di sekolah, dia turut mencelah dengan menceritakan kawan yang ade dalam imaginasinya..hehehe.. 

Baiklah, sebelum kita tangani masalah anak yang tak mahu ke sekolah ni, ape kata kita kaji dulu faktor yang menyebabkan anak kita tidak mahu ke sekolah. Jika ia berlaku dalam masa seminggu, itu adalah normal, mereka belum menyesuaikan diri, tapi jika ianya berterusan, mesti ade sesuatu yang tak kena kan. Jom tengok punca dulu:

Antara punca biasa yang dialami anak-anak sehingga menyebabkan dia enggan ke sekolah adalah berikut:

·         Cikgu yang terlalu garang dan bengis.

·         Kawan-kawan yang suka ambil kesempatan atau membuli.

·         Persekitaran sekolah yang tidak selesa.

·         Anak ketinggalan dalam pelajaran.

·         Anak tidak dapat apa yang dia kehendaki.

·         Anak tidak mempunyai kawan.

Sebaiknya ibu bapa sebagai orang paling rapat dengan anak hendaklah bijak menangani masalah ini.  Usah terlalu lembut hati mengikut sahaja kerenah mereka, ketegasan dalam kelembutan perlu ada. Bertindak bijak tangani masalah adalah lebih baik daripada menjadikan ia masalah dan terus menganggap ia masalah.

Panduan tangani anak enggan ke sekolah:

1.      Pujuk anak dan cungkil apa masalah sebenarnya. Selidik perkara ini ketika moodnya baik.  Dalam masa yang sama cuba nasihat dan bercakap dalam nada lembut dengannya tentang kebaikan pergi ke sekolah.

2.      Kenalkan anak dengan guru. Wujudkan rasa selesa dan selamat dengan guru mereka. Jika ada masalah berjumpa dan berbincang dengan guru tentang masalah anak di sekolah. Mungkin boleh meminta bantuan guru untuk memujuknya (menerusi telefon) dengan mengatakan “Cikgu rindulah dengan Damia, datanglah sekolah. Macam-macam boleh belajar.”

3.      Kenalkan dia dengan kawan yang boleh dia bermain dan bergantung harap. Jika ada kawan, mereka akan rasa selamat berada di tempat yang begitu asing kepada mereka.

4.      Pemilihan sekolah dengan persekitaran menarik, ceria dan guru yang bagus amat penting sebenarnya. Kadang kala anak-anak ni bukan sengaja tidak mahu ke sekolah tetapi faktor murid lain yang mungkin pembuli, nakal, mengusik, kelas yang hambar, cikgu yang garang dan menakutkan kanak-kanak membuatkan mereka kecut perut dan berasa tidak selamat berada di sekolah.

5.      Ceriakan waktu anak bersiap hendak ke sekolah. Ibu bapa janganlah cepat hilang sabar apabila anak kecil sukar bangun pagi. Bersabar dan jangan terus memarahinya kerana ini akan membuatkan mereka sedih dan tidak seronok untuk ke sekolah.Macam saya lak, anak2 akan request menu sarapan mereka sebelum ke sekolah..hehehe..

6.      Tidak perlu kita marah atau pukul anak-anak yang masih mentah ini. Kalau perlu dijanjikan hadiah supaya mereka ke sekolah, pujuklah dengan cara itu dan hadiahnya adalah benda yang bermanfaat seperti buku cerita atau buku lukisan. Bukan permainan atau gula-gula. Mereka adalah anak kecil yang suka menerima ganjaran. Kalau si abang tu, selalu minta vitamin lebih katanya nanti kat sekolah tak penat,hihihi..layankan je lah..

7.      Masuk ke bilik anak, peluk dan ciumnya serta bisikkan kata-kata harapan bahawa papa dan mama mahu dia ke sekolah dengan riang dan ceria tanpa tangisan lagi.

8.      Bacakan Surah Taha ayat 1-5 dan hembus di ubun-ubunnya.

9.      Bacakan ayat Nabi Daud a.s yang bermaksud “Ya Allah, lembutkanlah hatinya sebagaimana Engkau melembutkan Daud (akan) besi"

10.  Lakukan solat hajat dan mohonlah agar ALLAH SWT permudahkan urusan seharian kita seperti yang diharapkan. Sesungguhnya doa itu senjata seorang mukmin.

Semoga usaha yang dilakukan mampu menangani masalah anak-anak kecil enggan atau meragam tatkala hendak ke sekolah.

Apa pun, sebagai ibu bapa, kita tentunya lebih arif tentang sikap dan tabiat anak2 kita kan hehe..gunalah apa saja kemahiran yang kita ada =)

yang penting, pastikan anak2 kita DAPAT SEMUA ZAT DAN VITAMIN YANG DIEPRLUKAN UNTUK TUMBESARAN AGAR sentiasa sihat dan cerdas supaya dapat belajar dengan lebih tumpu dan selesa.

salam sayang, ummi3D

#KONGSI KEBAIKAN

#SEBAR KEBAHAGIAAN
-----------------------------------------------------------------------------------------
NAK JOIN AHLI SHAKLEE UNTUK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?
BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..
MODAL SERENDAH RM75

 
PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.

BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI

AYUADYANI
Sms@whatsapp@telegram 0147375771
fb: r.u adyani ab rahman
fp: 3D health&beauty supplement

_________________________________________________________________Saya adalahpengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

sumber:pama.karangkraf.com


AKBAT PROGRAM KURUS DENGAN SIHAT DAN SELAMAT

AKBAT PROGRAM KURUS DENGAN SIHAT DAN SELAMAT AKBAT PROGRAM KURUS DENGAN SIHAT DAN SELAMAT Jom tahu lebih lanjut tentang apa itu AKBAT? Sia...