APA AKTIVITI MUSIM BANJIR KORANG?

Assalamualaikum w.b.t &  salam sejahtera

Musim hujan tiba lagi .  ore kelatey kato piye boh. Bahasa melayu kata musim banjir. Atau musim bah. Bula imbad zaman dulu-dulu, selain makan pelbagai  juadah berasaskan ubian dan  keledek, aktiviti fizikal juga tak di lupa.. Hihi
Buat boatbguna kertas je (origami) 



Kalau zaman kecik2 dulu ada paya di belakang rumah.  Kalau musim banjir begini,  akan penuh airnya.mula lah budak kampung cari cacing  ke cengkerik ke , nak buat pancing. Pancing pun sinple je, pakai je ranting2 kayu heheh.. Tak tunggu, letak je, hihi.. Dapatla ikan puyu kan.. Seronok bila dapat ikan, walaupun ikan tu ahkak tak makan. 

Lagi satu tu , time bah jugak,  pernah dgn mak,  sepupu sepapat,  pergi tengok air yang naik 😂😂 rasa seronok kot tengok hihi.. Tapi sekarang ,  paya tu dah banyak orang bina rumah, dah di tambak tanak, dah jadi sempit,  air pon dah tak bersih sebab tak mengalir.. huuhuu.. 
Haa ni lagi satu..  Suka buat origami bina kapal atau boat, nak letak dekat aliran air hihi..  Pastu kadang2 lumba, kapal sapa laju..  Bila time ujan berenti,  siaplaaa kena bebel kat ma,  sampah beb! Hihi.. 
.. 
Paling heaven, mandi hujan hahahaha..  Kata orang kalau hujan pertama, tak boleh mandi, nanti demam. Kalau hujan dah lama boleh. Hurmm ada betuknya juga kan. Mungkin hujan yang pertama tu mengandungi particles2 yang tak elok turun bersama hujan.. 
.
Budak2 zaman dulu lasak, kebal, susah nak demam, sistem imun tinggi. Kan. Tapi budak zaman sekarang, kena hujan sikit dah mula demam selesema. Beza sungguh. Banyak faktor sistem imun lemah ni.  Satunya, faktor sekitar yang dah tak bersih dan selamat macam dulu. Keduanya, pemakanan seharian. Dulu, mana ade berleluasa sangat fast pmfood, junk food, processed food dan sebgainya kan. Budak sekarang,  ulam pon tak kenai. Memang perlubamalkan suplemen untuk boost immune sistem tu  
Hihi.. Rindu nak mandi air hujan😉😉. P/s,  nak mandi hujan boleh, pasyikan juga jaga keselamatan naaaa 
Apa aktiviti musim hujan n korang yea??
Cer share.. 
.
Salam sayang,
AyuAdyani
Ibu anak tiga

__________________________________________________________________________________________ WEB RASMI UNTUK BISNES SHAKLEE SAYA TELAH BERPINDAH KE http://ohmyvitamin.com

Comments

Popular posts from this blog

9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

7 PERSIAPAN MANUSIA UNTUK MENGHADAPI DATANGNYA KEMATIAN.

SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH