Friday 19 June 2015

46 HARI TANPA GAJI: PANDUAN MERANCANG KEWANGAN AGAR TIDAK PERLU 'KOREK' TABUNG DI HUJUNG JALAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Syoknyaaaa penjawat awam kan, bakal dapat gaji awal untuk bulan Julai nanti. OPPPPPSS!!! cer kira, kalau Julai dapat 9 hb, Ogos pula dapat 25hb, berapa hari jarak tue???? NAYAAA, 46 hari..kalau tak berjimat, tak rancang betul-betul perbelanjaan, sesak nanti. Jom saya kongsi panduan merancang kewangan agar tidak perlu 'korek' tabung akibat dari 46 hari tanpa gaji...


JADUAL PEMBAYARAN GAJI KAKITANGAN AWAM 2015


WAAAAA kritikal juga kan...tapi tak mengapa,mungkin kawan-kawan penjawat awam boleh buat tips ini untuk survive 46 hari yang haru nanti.

1)  Asingkan perbelanjaan bulanan yang wajib dahulu. contoh; ansuran rumah, kereta,taska, kad kredit(jika ada),sekolah dl..(Kalau boleh disiplinkan diri jangan tengok dan jangan guna gaji julai sebelum tiba waktunya, lagi bagus)

2) Berjimatlah dari sekarang. Plus duit bonus raya yang PakJib bagi nanti boleh juga menampung "azab" 46 hari. 

😁
3)Beli barang keperluan raya sekarang. Tapi berpada-pada. Selalunya beli yang last minute selalu terlajak beli banyak, sebab terpengaruh dengan promo iklan yang konon-kononya mletupss kan.

4) Kurangkan ke Pasar Ramadhan , tak pegi lagi bagus. Masak sendiri lebih afdhal. Biar suami tambah sayang, anak dengar kata. Boleh jugak asah skill memasak dan jaga kalori sedia ada. Cakap je nk beli kuih, tapi kalau dah pergi tue, bukan setakat kuih, penjual kuih pun kita beli hhhiihiii...jangan maaraaaa aaaa 

5) Tiba raya nanti sambutlah dengan kemampuan. Pakai je ape yang ade tu tak perlu tukar BMW. Yang penting dapat berkumpul satu keluarga,Kalau ade BMW pun jalan sesak, lambat jugak sampainya kan hihihi.. 

6) Cari side income sekarang. YES Program anjuran Shakl33 kan ada. Saya boleh ajarkan macam mana. Dah baca ke belum entry YES ni?Boleh dapat income setap 15 haribulan tau..
nak ke tak nak? kalau nak, boleh hubungi saya:AYUADYANI
sms@whatsapp@telegram 0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT
INSTAGRAM: 3D_HEALTH_N_BEAUTY_SUPPLEMENT

                                        #KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN:KLIK DI SINI.

                                                       
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA.


kredit: mamarin
_________________________________________________________________ Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

No comments:

Post a Comment

PELUANG BISNES DROPSHIP UNTUK PELAJAR MODAL RM 35 SAHAJA

https://youtu.be/J-Xpoz6gKzU