Sunday 9 August 2015

BAGAIMANA CARA UNTUK MENCEGAH DARI TERKENA PENYAKIT KENCING TIKUS (LAPTOSPIROSIS)?

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Kencing tikus lagi...Entry sebelum ni saya pernah cerita tentang apa itu penyakit kencing tikus (laptospirosis). Dah baca ke belum?hehehe.. kalau belum, boleh baca di sini. Kali ni saya nak kongsi tentang bagaimana cara untuk mencegah dari terkena penyakit kencing tikus ni. Bukankah mencegah itu lebih baik dari mengubati? sama2 kita cegah yaa..

Bagaimana cara untuk mencegah dari terkena penyakit kencing tikus?

Cara untuk mencegah dari terkena penyakit kencing tikus?

  • Elakkan berkunjung ke kawasan yang ada air bertakung.
  • Jika terdedah dan berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.Jika anda terkena simpton virus ini, sila ke hospital dengan segera.
  • Simpan makanan atau minuman dengan baik agar tidak dicemari.
  • Cuci tangan dengan sabun sebelum makan.
  • Bersihkan diri selepas melakukan aktiviti luar seperti berkebun dan apa jua aktiviti yang terbuka.
  • Untuk majikan pula mereka harus memberi perlindungan kepada pekerja mereka yang mempunyai risiko yang tinggi dijangkiti seperti memberi sarung tangan dan sebagainya.
  • Menjaga kebersihan sekeliling,sediakan tempat membuang sampah yang bertutup, bersihkan tempat bekas air dan kolam renang, pastikan tiada tikus dikawasan sekeliling terutama rumah anda,membuat semburan disinfeksi tempat yang telah dicemari.

Saya akan cerita lebih lanjut tentang simptom2 serta komplikasi dan rawatan kencing tikus dalam entri yang akan datang..tungguuuu

sebelum tu, jika ada ahli keluarga agau sanak saudara atau kenalan anda terkena jangkitan kencing tikus ni, anda boleh cuba berikhtiar dengan vitamin2 di bawah:


jom hubungi saya:

AYUADYANI
sms@whatsapp@telegram 0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT
INSTAGRAM: 3D_HEALTH_N_BEAUTY_SUPPLEMENT

                                        #KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN:KLIK DI SINI.
                                                       
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA
____________________________________________________________________
  Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

No comments:

Post a Comment

PELUANG BISNES DROPSHIP UNTUK PELAJAR MODAL RM 35 SAHAJA

https://youtu.be/J-Xpoz6gKzU