KENALI KOLESTEROL : JENIS, PUNCA, SIMPTOM DAN CARA MENGATASI KOLESTEROL TINGGI

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

KOLESTEROL. Popular sungguh nama kolesterol ni, sentiasa meniti di bibir-bibir orang kira. Sepopular nama tajuk filem Cinta Kolesterol. Pernah tonton cerita cinta kolesterol? Popular juga suatu ketika dahulu. Bukan nak cerita tentang filem cinta kolesterol, tetapi nak cerita tentang apa itu kolesterol, bagaimana ia terjadi, apa komplikasi akibat kolesterol serta cara terbaik mengawal dan menurunkan paras kolesterol. ebelum itu boleh juga baca 8 makanan yang perlu di elakkan, dan 9 makanan sihat yang perlu di amalkan dalam pengawalan paras kolesterol dalam badan ini.

AWAS!! KOLESTEROL TINGGI BOLEN MENGANCAM NYAWA ANDA

APA ITU KOLESTEROL?


Kolesterol adalah sejenis komponen sterol yang penting dalam metabolisma serta penghasilan hormon.Kiranya kalau tkde pun tak boleh lah.Kolesterol bergerak sekali bersama aliran darah sebagai liporotein. Lipoprotein ni terdiri dari lemak (lipid) yang diselaputi protein. Kita biasa dengan tentang kolesterol yang termendap di salur darah dan mengakibatkan strok. Namun sebenarnya ketidakseimbangan kolesterol antara HDL dan LDL memberi lebih banyak kesan kepada kesihatan kita.

2 JENIS KOLESTEROL


Terdapat 2 jenis kolesterol, iaitu LDL dan HDL:


LDL(LOW DENSITY LIPOPROTEINS) adalah kolesterol jahat kerana kadar lemaknya yang sangat tinggi membuatnya mudah menempel di dinding pembuluh darah. Sedangkan HDL dikenal sebagai kolesterol baik kerana kandungan proteinnya yang tinggi. 

HDL (HIGH DENSITY LIPOPROTEINS) bertugas untuk membawa kelebihan kolesterol yang dibawa oleh LDL ke organ hati untuk kembali diproses dan diturunkan kadar kolesterolnya.
Dengan begitu HDL berperanan besar dalam pencegahan menempelnya lemak dan kolesterol jahat pada dinding pembuluh darah. Level minimal HDL yang diperlukan tubuh adalah 60mg/dL (desiliter).

APA FUNGSI KOLESTEROL?


  • Membina dan menjaga membran sel, dengan mengelakkan pengkristalan hidrokarbon di dalam membran.
  • Membantu dalam penghasilan cecair hempedu.
  • Penting dalam penghasilan hormon yang dibebaskan oleh kelenjar adrenal seperti kortisol, kortikosteron dan sebagainya.
  • Terlibat dalam penghasilan hormon androgen dan estrogen.
  • Menjaga ‘pintu pagar’ sel dengan membenarkan molekul yang boleh memasuki sel dan tidak boleh memasukinya.
  • Penting untuk metabolisma vitamin larut lemak.
  • Menjadi penebat kepada jaringan saraf.
  • Menukarkan cahaya matahari kepada Vitamin D.

  • Pada dasarnya kolesterol bukanlah penyakit jika dalam jumlah yang normal, yaitu 200mg/dL darah. Dan itu adalah jumlah total dari dua jenis kolesterol, yaitu LDL + HDL. Kolesterol akan menjadi sangat berbahaya bagi tubuh jika jumlahnya lebih dari batas normal.

    APA PUNCA KOLESTEROL TINGGI?


    Ada beberapa faktor yang menyebabkan kolesterol menjadi tinggi, diantaranya ada faktor yang tidak dapat dikontrol dan faktor yang dapat di kontrol.
    1. Faktor yang tidak dapat di kontrol meliputi : Keturunan, apabila ada keluarga yang berkolesterol tinggi, maka besar kemungkinannya anak memiliki bakat unutk mempunyai kolesterol yang tinggi, risiko adanya suatu gangguan kesihatan biasa 6 kali lebih besar menimpa anak dibanding orang tua. Setelah usia 20, kolesterol cenderung meningkat. Pada orang lelaki, kolesterol akan mudah naik setelah umur 50 tahun. pada wanita, kolesterol akan mudah untuk naik setelah menopause.
    2. Faktor yang dapat dikontrol meliputi : Makanan telalu banyak lemak, seperti mentega, biskut, dan fast food (makanan siap saji), kelebihan berat badan, Kurang bersukan, merokok, gaya hidup yang tidak sihat, stress, diabetes mellitus, minum kopi berlebihan, diet yang salah, obesiti.

    AMARAN KOLESTEROL TINGGI:

    # Sistem seksual terjejas
    # Darah tinggi
    # Penyakit Jantung
    # Diabetes
    # Angin Ahmar
    #Penyakit hati

    TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI:

    1. Keletihan
    2. Degupan jantung pantas an tidak sekata
    3. Rasa berat di tengkuk
    4. Cepat mengantuk
    5. Kesemutan/kebas kaki dan tangan
    6. Timbunan bintik2 lemak di atas kelopak mata
    7. Mudah lelah/penat
    8. Sering sakit kepala

    BAGAIMANA CARA MENGAWAL KOLESTEROL TINGGI?


    1) Berhenti merokok jika anda seorang perokok
    2) Kerap bersenam
    3) Mengurangkan berat badan (boleh juga amalkan set turun berat shaklee)
    4) Mengawal diet- amalkan pemakana sihat
    5) mengambil makanan tabahan(suplemen)

    APA YANG SHAKLEE BOLEH BANTU?

    SET KOLESTEROL SHAKLEE. Set kolesterol shaklee embantu anda menurunkan dan mengawal paras kolesterol tinggi melalui produknya yang terdiri daripada:


    Vivix- Super antioksdan yang kaya dengan resveratrol dan polifenol yang berupaya mengimpak 4 penuaan selualar. Ia juga bertinndak mengawal punca penyakit

    PHYTOCOL-ST- Produk khas yang bertujuan menurunkan paras kolesterol darah


    B Complex – Vitamin B3 (Niacin) membantu menurunkan kadar kolesterol


    Garlic – Garlic merendahkan kadar kolesterol dan tekanan darah

    Omega Guard – EPA dan DHA menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL.


    Vita-C – vitamn C menurunkan kadar kolesterol dan menguatkan dinding arteri.


    Vita-E – vitamin E memperbaiki peredaran darah



    NAK TENGOK TESTIMONI CARA SEMULAJADI DAN MUDAH UNTUK TURUNKAN PARAS KOLESTEROL?     BACA DI SINI


    ATAU

    DAPATKAN SET KOLESTEROL SHAKLEE ANDA 

    HARI INI

    HUBUNGI SAYA SEKARANG, 



    AYUADYANI

    sms@whatsapp@telegram 0147375771
    FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

    FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT
    INSTAGRAM: 3D_HEALTH_N_BEAUTY_SUPPLEMENT

    #KONGSI KEBAIKAN


    #SEBAR KEBAHAGIAAN

    ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN:KLIK DI SINI.

    BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI

    ASK ME HOW OR JUST SIGN UP HERE(then click join now)
    PENGEDAR SHAKLEE PILIHAN ANDA
                                                           
    "INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

    #shakleeMalaysia
    #shakleeBrunei
    #shakleeSingapore
    #vivix 
    #stbinitiatif
    #bisikbisiksupermom

    ________________________________________________________________________________
    Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

    Comments

    Popular posts from this blog

    9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

    7 PERSIAPAN MANUSIA UNTUK MENGHADAPI DATANGNYA KEMATIAN.

    SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH