Wednesday 9 March 2016

9 TIPS ELAK DI TIPU KETIKA MEMBELI SECARA ONLINE

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

TIPS ELAK DI TIPU KETIKA MEMEBELI SECARA ONLINE. Sudah menjadi trend generasi Y sekarang, untuk membeli atau shopping secara online atau atas talian. Ya lah, ia lebih mudah dan tidak membuang masa. Saya juga selalu membuat belian online dan saya juga seorang jurujual online. Namun, disebalik kecanggihan teknologi ini, ada juga yang mengambil kesempatan untuk merosakkan reputasi penjual online. Ada yang menipu sehingga beribu-ribu ringit. Hurm.. bagaimana cara mengelakkan diri di tipu ketika membuat belian online?


TIPS ELAK DITIPU ETIK MEMBUAT BELIAN ONLINE

Tips Elak Ditipu Semasa Pembelian Online

Beberapa panduan juga boleh diambil pengguna sebelum menjalankan transaksi melalui online yang disarankan KPDNKK bagi mengelak menjadi mangsa penipuan dengan:

1)Buat perbandingan harga terlebih dahulu dan peka dengan harga pasaran serta jangan mudah terpedaya dengan penawaran harga murah.

2)Semak latar belakang syarikat atau perniagaan di Malaysia yang menawarkan produk di internet dengan membuat pengesahan alamat pernigaan dan lesen perniagaan dengan (SSM) bagi mengesahkan ketulenan perniagaan.

3) Untuk lebih kepastian, buat kajian dengan membaca maklum balas yang dibuat oleh orang yang pernah membeli barang daripada syarikat atau individu yang sama bagi mendapatkan idea terbaik.

4)Lakukan transaksi hanya melalui laman web yang selamat dan boleh dipercayai. Seelok-eloknya pastikan pemilik laman web itu memiliki ikon yang menunjukkan ia mengambil pendekatan program keselamatan tertentu. 

5) Sekiranya membeli dari laman web asing atau syarikat luar negara, elok difikirkan kos dan nilai barangan mengikut matawang tempatan termasuk kos yang perlu ditanggung untuk proses penghantaran ke rumah kerana kebiasaannya kos penghantaran lebih mahal daripada yang disangkakan.

6) Dapatkan butiran peribadi penjual dengan menghubungi terlebih dahulu bagi sahkan barangan yang hendak dibeli termasuk tempoh masa barangan akan sampai.

7) Pastikan kaedah pembayaran yang dilakukan dalam pembelian itu dan elak daripada mendepositkan wang ke pemegang akaun selain daripada nama penjual.

8)Baca dan fahami terma dan syarat pembelian, sekiranya boleh memulangkan barang jika tidak berpuas hati terutama produk berbeza yang dihantar ke rumah anda.

9) Cetak resit atau bukti pembayaran untuk disimpan sehingga produk yang dibeli sampai ke tangan anda.


TIPS TAMBAHAN DARI SAYA:
Boleh request untuk COD (cash on delivery)untuk menguji sama ada penjual tersebut atau jujur. Klau dah dekat, memang COD lah paling selamat.

Saya juga salah seorag pembeli dan penjual online.hehhe.. saya konsultan Shaklee. Selain menjual, saya juga menyediakan perkhidmatan rundingan sebelum dan selepas pembelian. 


konsultasi after sals yang tidak di abaikan
SAYA TRUSTED SELLER..HEHEHE.. 


hubungi saya untuk mendapatkan khidmat konsultasi secara ekslusif dan percuma serta tips pengambilan vitamin yang betul.


AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram 0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT
INSTAGRAM: 3D_HEALTH_N_BEAUTY_SUPPLEMENT

#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN:KLIK DI SINI.

PENGEDAR SHAKLEE PILIHAN ANDA
                                                       
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

#shakleeMalaysia
#shakleeBrunei
#shakleeSingapore
#vivix

_________________________________________________________________ Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

SUMBER; http://kpdnkk.bernama.com/newsBm.php?id=1051777

No comments:

Post a Comment

PELUANG BISNES DROPSHIP UNTUK PELAJAR MODAL RM 35 SAHAJA

https://youtu.be/J-Xpoz6gKzU