Wednesday 30 March 2016

PERLUKAH BERPANTANG SELEPAS PEMBEDAHAN?

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Pembedahan merupakan salah satu prosedur dalam merawat sesuatu penyakit. Ramai orang menjalani pembedahan samaa minor atau major atas beberapa faktor seperti bersalin, pembedahan tonsil, pembedahan organ, serta pembedahan sakit-sakit kronik seperti kanser, jantung, buah pinggang dan sebaganya. Lazimnya, selepas menjalani pembedahan, rata-rata dari kita akan berpantang dari segi makan. Banyak pantang-larang yang dijaga dari segi pemakanan, yang mana dikatakan mengganggu proses penyembuhan luka pembedahan. Namun, sejauh manakah amalan tersebut membantu pesakit yang telah menjalani prosedur pembedahan pulih dengan baik? PERLUKAH BERPANTANG SELEPAS PEMBEDAHAN?

perlukah berpantang selepas pembedahan

Lazimnya, kalau masyarakat Melayu, selepas menjalani prosedur pembedahan, bbanyak pantang larang yang di amalkan, contohnya, tak boleh makan ayam, telur, takut luka menanah. Kalau bersalin pula, tak boleh makan buah, takut peranakan becak dan sebagainya. Namun, adakah ini benar? Adakah kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan berpantang ini?

Terdapat beberapa faktor yang menentukan cepat atau lambatnya luka kita sembuh. 

Faktor-faktor ini termasuk:
  1. Saiz luka
  2. Sel darah merah (Hemoglobin) yang cukup
  3. Tiada jangkitan kuman yang berlaku
  4. Nutrisi atau zat makanan yang seimbang, terutamanya protein
  5.  Masalah kesihatan pesakit – seperti kencing manis, masalah hati, buah pinggang

menurut Dr. Mahyudin, dalam the Malaysia Medicine Gazette:

Makanan seperti ikan, ayam dan telur sebenarnya amat kaya dengan zat protin. Berpantang daripada mengambil makanan ini akan mendedahkan pesakit kepada risiko kekurangan zat protin dan melambatkan proses penyembuhan luka. Pandangan bahawa makanan berprotin ini akan menyebabkan kegatalan serta nanah tidak dapat dibuktikan secara kajian saintifik.
antara makanan sumber protein
Pesakit perlu mengambil makanan seperti daging merah, kekacang dan bayam yang dapat menambahkan pembentukan sel darah merah. Sel darah merah ini amat penting dalam proses penyembuhan luka dimana ia membawa nutrisi serta sel-sel yang terlibat dalam pembentukan tisu dan sistem imuniti badan.

Kawalan tahap gula dalam darah yang optimum juga akan mempercepatkan proses penyembuhan luka. Oleh itu, apa yang penting ialah berpantang daripada mengambil makanan manis yang berlebihan. Manakala, tahap gula dalam darah perlu diperiksa secara berkala bagi memastikan ia terkawal.

Menurut Dr. Hamid Arshat pula:
berpantang selepas pembedahan?

KESIMPULANNYA, Pemakanan yang betul serta vitamin tambahan diperlukan untuk mempercepatkan proses pemulihan luka selepas pembedahan. Apa yang penting, selepas ,menjalani prosedur pembedahan, pesakit perlu berunding dengan doktor tentang pemakan atau diet yang diperlukan bagi menjamin luka pembedahan apat dipulihkan secara maksimum tanp sebarang komplikasi.APA YANG SHAKLEE BOLEH BANTU?
set pembedahan shaklee


set pembedahan shaklee
untuk kupasan set pembedahan Shaklee, boleh baca di sini.


apa testimoni yang kami ada?
apa kata mereka.....antaranya:

1) patah tulang akibat kealangan dan menjalani pembedahan, proses luka lebih cepat sembuh berbanding apa yang dijangkakakn oleh doktor
2) luka pembedahan bersalin cepat sembuh.
Nak Luka Pantang Cepat Sangat Sembuh, Walaupun Caesar? from iReach HD on Vimeo.ANDA MENJALANI PEMBEDAHAN?
NAK BAIK DARI LUKA PEMBEDAHAN?
SOOO...
TUNGU APA LAGI..ANDA WAJIB DAPATKAN SET PEMBEDAHAN SHAKLEE ANDA HARI INI UNTUK MENJAMIN KESIHATAN YANG LEBIH BAIK.


ITU KATA MEREKA..ITU PILIHAN MEREKA..
APA KATA ANDA..APA PULA PILIHAN ANDA?

hubungi saya untuk mendapatkan khidmat konsultasi secara ekslusif dan percuma serta tips pengambilan vitamin yang betul.


AYUADYANI

sms@whatsapp@telegram 0147375771
FB: R.U ADYANI AB RAHMAN

FP:3D HEALTH&BEAUTY SUPPLEMENT
INSTAGRAM: 3D_HEALTH_N_BEAUTY_SUPPLEMENT

#KONGSI KEBAIKAN


#SEBAR KEBAHAGIAAN

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN:KLIK DI SINI.

PENGEDAR SHAKLEE PILIHAN ANDA
                                                       
"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..MODAL SERENDAH RM75  PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

#shakleeMalaysia
#shakleeBrunei
#shakleeSingapore
#vivix 
#stbinitiatif
#bisikbisiksupermom

___________________________________________________________________________________ 
 Saya adalah pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

1 comment:

  1. PELUKAH BERPANTANG?
    http://danishdamiadaris.blogspot.my/2016/03/set-pembedahan-shaklee-bantu-cepatkan.html

    ReplyDelete

PELUANG BISNES DROPSHIP UNTUK PELAJAR MODAL RM 35 SAHAJA

https://youtu.be/J-Xpoz6gKzU