6 + 1 SEBAB MENGAPA BADAN KITA MEMERLUKAN SUPLEMEN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Kali ini saya nak kongsi cerita tentang kenapa kita perlu suplemen. ini ilmu tau,.. meh kita tengok 6+1 sebab kenapa kita perlu ambil suplemen...


1) badan kite memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan..

c0nt0hnya: vitamin C yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan & anti penuaan.. so, what happen kepade orang-orang yang x cukup dos vitamin ni??
       ~ nafas pendek
     ~ berat badan senang naik sebab metabolism- kekurangan vitamin pun adelah salah satu puncanya..
   ~ gusi berdarah –kekurangan  vitamin c..
     ~ gigi rapuh [ walaupun korang dah minum susu banyak-banyak but still rapuh gigi petanda awal  kekurangan vitamin C.. sebab bila vitamin C korang kurang, badan  susah nak serap kalsium..
      ~ senang
        ~ hidung
          ~  senang dijangkiti kalau korang ni selalu sangat sakit-sakit.. kene cek balik.. badan korang ni cukup ke idak vitamin? kalau hari ni penyakit
        ~ luka lambat sembuh
      ~ rambut kering dan bercabang
       ~ kulit kasar, kering dan bersisik
        ~ sembelit

2) buah-buahan & sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah & sayur dari tanah yang subur.. racun perosak + bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah & sayuran tersebut.. 

 3) zat makanan mudah hilang semasa proses pengankutan + penyimpanan + penyediaan vitamin C.. enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak

4) pengambilan pil penahan sakit + laksatif + ubat-ubatan + alkohol + antibiotik boleh menggangu penyerapan zat makanan.. amalam diet yang tinggi kafein + lemak + kolestrol + gula + garam dapat mengurangkan zat makanan di dalam tubuh 

5) pemakanan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan

6) gaya hidup dan trend masa kini yang sibuk, kita lebih memilih makanan segera atau di luar yang tinggi MSG (bahan pengawet)

DAN…
YANG KE 6+1 NYE IALAH:
‘PREVENTION IS BETTER THAN CURE’
‘AL WIQAYAH KHAIRUN MINAL ILAJ’
ATAU
'MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI'

...haaa cukupla kot sebab-sebab ni kan... SHAKLEE ade jawapan untuk anda.. cakap je nak vitamin ape, semua kami ada..heheee..

agak-agak, ape suplemen yang badan anda perlukan?

Photo


meh hubungi kami untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai produk dan khidmat rundingan ekslusif secara percuma:


Comments

Popular posts from this blog

9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH

7 PERSIAPAN MANUSIA UNTUK MENGHADAPI DATANGNYA KEMATIAN.