ASSALAMUALAIKUM W.B.T.& SALAM SEJAHTERA
Hari ini saya nak kongsi dengan anda tentang resepi kek yang paling digemari oleh anak-anak saya dan suami. Bagi kawan-kawan yang mengenali saya, tentu mereka sudah maklum yang CHEESE merupakan satu elemen yang boleh dikatakan WAJIB ada dalam setiap hidangan masakan saya hehehehe... goreng pisang cheese, roti cheese, cheeezy wedges, kadang2 cekodok pun anak suruh parut cheese letak kat atas,paling digemari, lava cheese cake..Boleh di katakan, sebulan sekali atau dua kali saya akan buat cheese cake ni atas permintaan suami atau anak2... semalam saya buat lagi, ramai yang bertanya resepi, so, untuk mengabdikannya, saya kongsi dalam blog kesayangan saya ini..
p/s; cheesecake saya ni special sikit sebab guna mealshakes kegemara kami sekeluarga hehehe
LAVA MEALSHAKES CHEESECAKE |
Lava Mealshakes Cheesecake
Cheese cake:
A
300ml susu segar
200g cream cheese
100g butter
B
4 biji kuning telur
C
100g tepung gandum
D
4 biji putih telur
100g gula halus
E
1 sk esen vanila
1 sk jus lemon
200g cream cheese
100g butter
B
4 biji kuning telur
C
100g tepung gandum
D
4 biji putih telur
100g gula halus
E
1 sk esen vanila
1 sk jus lemon
Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160 C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
2. Dalam periuk, guna api perlahan panaskan susu dari bahan A. Masukkan cream cheese, gaul hingga cheese cair. Masukkan pula butter, gaul rata. Ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang. Masukkan adunan cheese tadi (langkah 2) & gaul hingga sebati. Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit & pukul sebati. Gaul hingga adunan tidak berketul-ketul.
4. Kemudian, pukul pula bahan D hingga kembang & bertanduk (meringue). Kaup balikkan hingga sebati dengan adunan cheese tadi (langkah 3).
4. Masukkan bahan E, gaul rata.
5. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 1 jam atau hingga kek masak guna teknik water bath.
6. Biarkan kek lekang pada tepi2 loyang baru keluarkan dari acuan. Sejukkan sepenuhnya atas wire rack & potong rata kepada dua lapisan.
5. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 1 jam atau hingga kek masak guna teknik water bath.
6. Biarkan kek lekang pada tepi2 loyang baru keluarkan dari acuan. Sejukkan sepenuhnya atas wire rack & potong rata kepada dua lapisan.
Topping:
250g cream cheese, suhu bilik
120g susu pekat manis (saya guna 110g)
50ml uht whipping cream (saya guna 70ml)2 sudu besar Mealshakes Shaklee
120g susu pekat manis (saya guna 110g)
50ml uht whipping cream (saya guna 70ml)2 sudu besar Mealshakes Shaklee
# 250g cheddar cheese, untuk ditabur
Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan2 topping kecuali yang bertanda # dalam mangkuk pengadun.
2. Pukul semua bahan hingga sebati. Pukul sekejap sahaja, tak perlu sampai kembang.
Cara2 melapis kek:
1. Sediakan pinggan yang rata. Letakkan satu laipsan kek atasnya. Tuang sedikit adunan topping & taburkan sedikit parutan cheddar cheese.
2. Letakkan lagi satu lapisan kek atasnya. Tuang atau sapu kemas baki topping tadi & hiaskan dengan parutan cheddar cheese. Kek ini sedap dimakan jika sejuk.
ANDA BOLEH DAPATKAN MEALSHAKES ANDA DISINI:
(KLIK PADA GAMBAR)
TADAAAAAA..SIAPPP..
BOLEH CUBA BUAT, SENANG JERK...
kalau tak faham or nak tanya lebih lanjut, boleh hubungi saya:
No comments:
Post a Comment