SENARAI SEMAK (CHECKLIST) PERSEDIAAN IBU DAN BAYI SEBELUM BERSALIN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Saat bahagia yang di tunggu-tunggu hampir tiba. Kehadirn cahayamata dinanti dengan penuh debaran,terutamanya yang menanti kehadiran cahayamata sulung. Pelbagai perasaan bercampur baur. OPPPSS...gembira, gembira juga, persediaan macam mana?

hehehehe


Selain persediaan mental, persediaan fizikal juga tak kurang pentingnya. Apa yang nak di bawa ke hospital, ape yang nak di bawa masuk ke dewan bersalin,semua tu kena amik tahu. Teringat masa kali pertama saya menyambut cahaya mata, memang mendebarkan. Minta pendapat dengan kawan2 yang lebih berpengalaman. Alhamdulillah, tak la kelam kabut sangat. Sedia awal-awal, se awal minggu ke 30, dah boleh letak beg bersalin tu dalam but kete siap2..mana nak tau kan tetiba bersalin awal or ade masalah ngan kandungan...Kata orang, sediakan payung sebelum hujan..

Ok, ni ade beberapa tips yang ibu-ibu perlu tau, saya share supaya dapat manfaat.


Check List Barang Yang Perlu dibawa ke hospital 

untuk ibu:
-Rekod kesihatan (Buku Merah) 
-Kad Pengenalan

(YANG 2 ITEM NI PENTING!TAKDE BNDA NI MMG SUSAH LA KAN)
-Guarantee Letter (ade kes kawan lupa bawa GL, kna duk wad kelas 3 huhuhu)
-Baju T-shirt dalam 2 helai atau lebih 
-Stoking 2 helai 
-Kain Batik 3 helai 
-bengkung (tak bawakpun takpa) 
-set mandian(sabun,berus gigi,ubat gigi,sikat,pencuci muka,tuala,syampu 
-selipar jepun 
-Pad (ni paling penting,sediakan yang jenis nipis dan tebal bagi aliran darah banyak) 
-Seluar dalam 
-Nursing bra 
-skaf dan pengikat rambut (untuk selesa susukan anak nanti) 
-Kain tudung (in case waktu melawat ade yang bukan muhrim, kna tutup aurat kan)
-handphone & charger(penting nak contact orang) 
-telekong solat(Ingat,selagi belum bersalin, masih perlu solat) 
-baju sejuk untuk ibu 
-Minuman segera (utk ambik tenaga sebelum proses meneran) 
-benda-benda lain yang dirasakan penting;takdapun takpa.(saya sediakan ayaat2 yang boleh diamalkan untuk memudahkan proses bersalin..zaman skrg dah canggih, download je dlm hp)
- Air zam-zam atau air bacaan Yasin

beg ni buh siap2dalam but kete
Untuk baby kat wad:
Pampers newborn. (bawa sebundle kecik terus senang)
Baju siang -4
Baju malam -4
Towel mandi
Sapu tangan -5
Mitten n booties -4
Barut -4 
Bedung -3
Topi -2
Set mandian dan grooming (pek kecil) 
Wet Wipes dan Rubbert Sheet
Bantal baby

lain-lain keperluan:
Makanan dan minuman: (letak dalam bakul siap-siap)
Air minuman -3 botol yang 1.5liter
Biskut
Nestum
Termos
Tisu
Cawan dan sudu
Minuman 3in1
Roti
Charger/powerbank
Majalah
Plastik nak isi baju kotor

Haaa..yang ni yang nak bawa g hospital, Biasanya, kalau kita bersalin tiada masalah, baby pun sihat, dah berak kencing, bolehla balik. Macam saya, biasa satu malam jerk, sbb doktor nak tengok anak jaundis ke tak, sebab saya berdarah 0+ve, so bby berisiko jaundis. Tapi paling cepat masa bersalin anak ke 3, kul 3 pagi bersalin, kul 2 ptg esoknya dah boleh keluat wad. ALHAMDULILLAH, proses bersalin saya pun berjalan lancar bagi ketiga-tiga anak. Rasanak bersalin lagi hehehee. OK, ni lak checklist yang perlu ada kat rumah.
simpan dalam box, tak berhabuk
Kat rumah:
-kelambu 
-Bedak,sabun,losyen,syampu baby 
-baby oil 
-Besin mandi dan baby seat bath( baby kecik memang susah nak mandikan,kene ada seat bath khas) 
-lapik getah changing mat 
-Barut perut baby
-tungku baby(untuk tuam baby)
-Baju baby lengan panjang n pendek 
-Sarung kaki dan tangan serta topi 
-pampers newborn 
-Bedung (beli yang jenis pelekat,senang) 
-beg barang baby 
-Tuala 
-napkin 
-baby wipes 
-putik kapas 
-pengepit kuku 
-termometer 
-cotton balls 
-Tisu 
-krim ruam lampin (herbal blend shaklee terbaik) 
-detergent untuk baby
-ubat luka untuk ibu
-Pam susu (saya guna medela)
-warmer (jika berniat nak wat stok susu ibu) 
-maternity pad (sediakan banyak sikit) 
-Botol baby saiz kecik 
-pembersih botol 
-Nursing pad 
-termos 
-bakul baju kotor 
-bakul baju baby( saya beli bakul baby yang dah set sekali dgn bakul ubat, bakul baju, tilam,bantal. beli kat kg, kelantan hehehe)
-bakul ubat-ubatan
-Set Bersalin ( saya guna set bersalin shaklee)

KLIK ORDER NOW UNTUK DAPATKAN SET BERSALIN/BERPANTANG ANDA
-set Penyusuan Shaklee( penting sebab saya bekerja dan nak susukan baby saya sampai 2++ Alhamdulillah, setakat ni masih lagi berjaya).ADE BANYAK PILIHAN MENGIKUT BAJET ANDA, BOLEH BACA LANJUT DI SINI.



p/s:Sapa nak produk Shaklee dengan harga jimat dan nak dapatkan keahlian free,boleh pm saya ye..

Juga perlu ada buku untuk senarai nama-nama bayi dalam Islam,tips persediaan mengandung dan bersalin serta menyambut cahaya mata,buku bagaimana penyediaan susu ibu yang betul.

ok....SEMOGA URUSAN KITA SEMUA DIPERMUDAH

#KONGSI KEBAIKAN
#SEBAR KEBAHAGIAAN


NAK DAPAT KAN SEBARANG PRODUK DENGAN HARGA AHLI?KLIK DI SINI.
BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.
P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI


"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?
BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..
MODAL SERENDAH RM75
PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI"


PENGEDAR SHAKLEE BANDAR COUNTRY HOMES, BANDAR TASIK PUTERI, RAWANG, SERI GOMBAK, BATU CAVES,SELAYANG, KOTA BHARU,KELANTAN.

Comments

Popular posts from this blog

9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

7 PERSIAPAN MANUSIA UNTUK MENGHADAPI DATANGNYA KEMATIAN.

SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH