BAHAYA: SOYA MEMPUNYAI UNSUR TOKSIK DAN BOLEH MENYEBABKAN NYANYUK

ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Tatkala cuaca panas,tekak terasa dahaga, nampak pula si penjual air soya..phewww..mengalir air liur, memang kompem la beli...Tahu tak soya tu merbahaya? tahu tak soya tue juga banyak manfaat..kompius jap..bahaya ke tak bahaya soya ni erk..Macam mana nak pastikan soya tue tak merbahaya? disini saya kongsikan keburukan soya yang anda tidak ketahui, dan...macam mana cara nak dapatkan khasiat soya dengan sebaiknya. sebelum tue, mari saya cerita tentang apa itu soya.

Kacang soya ialah sejenis tumbuhan yang berasal dari Asia Timur. Pokoknya yang tegak dan rimbun berukuran sehingga 70 sentimeter. Bunganya berbentuk gumpalan dan berwarna putih atau unggu. Nama saintifiknya Glycine max.

Kacang soya hijau berbentuk gumpalan 3 - 15, berbulu, berwarna hijau, mengandungi 2 - 4 biji, panjangnya 3 - 7 cm. Kacang soya berbentuk bulat, berwarna kuning ke hijau kekuningan. Pokok kacang soya mempunyai akar tunjang sepanjang 15 cm. Akar adventitius tumbuh daripada hipokotil. Nodul akar adalah kecil dan berbentuk sfera.

Kacang soya adalah legume berprotein tinggi (keluarga Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).


Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses). Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya kuinoa.

ANTARA KEBURUKAN SOYA:

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.
3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya DIRAGUI
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??


MACAM MANA NAK DAPATKAN PROTEIN SOYA YANG BETUL-BETUL BAIK DAN BERKUALITI?

7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti...

1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

2) Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan )ESP SHAKLEE NON GMO OK)

3) Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.(ESP SHAKLEE ADE 9 ASID AMINO NI)

4) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

5)Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

7) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium (esp ada 500mg kalsium tau)




haaaa..pendek kata, esp shaklee ade kesemua ciri yang diperlukan dan memenuhi kriteria protin soya yang selamat dan betul-betul berkhasiat. Boleh baca lanjut tentang energising soy protein ni DI SINI.




bagi anda, penggemar soya yang menginginkan kebaikan soya, wajib dapatkan esp anda hari ini di sini




#KONGSI KEBAIKAN

#SEBAR KEBAHAGIAAN



NAK DAPATKAN PRODUK DENGAN HARGA 
AHLI?KLIK DI SINI.

BOLEH JUGA HUBUNGI KAMI UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, DISKAUN HARGA DAN KHIDMAT RUNDINGAN EKSLUSIF SECARA PERCUMA.
P/S: JADUAL MAKAN DISEDIAKAN UNTUK PELANGGAN KAMI




"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?
BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..
MODAL SERENDAH RM75
PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA


PENGEDAR SHAKLEE BANDAR COUNTRY HOMES, BANDAR TASIK PUTERI, RAWANG, SERI GOMBAK, BATU CAVES,SELAYANG, KOTA BHARU,KELANTAN.



kredit: 
ARDIANA ARSHAD
FB LAYAR MINDA
WIKIPEDIA

Comments

  1. Sana yahudi , sini yahudi . baik makan batu & pasir shj. sebab mmg pior asal dari bumi .semua yg buruk mengenai soya sebenarnya sengaja diperbesarkan oleh segelintir pihak yg berkepentingan disebabkan sentimen & persepsi.org malaysia suka menerima berita merapu(kononnya kajian sains . tapi ahi sains mana ,tesis apa,siapa yg buat kajian langsung tidak dinyatakan).kalau macam tu , baik jangan pergi pasar . pergi kedai non muslim beli sayur ,ikan ,barang2 keperluan dapur. sebab itu lagi jelas tanda kekafiran si penjualnya(benda depan mata) .

    Usahlah kita memgharamkan apa yg telah Allah jadikan sebagai makanan yg halal buat kita sebagai umat islam diatas muka bumi ini. soya itu kekacang. dan kekacang itu adalah tumbuhan.tiada 1 tumbuhan pun yg Allah jadikan untuk manusia , haiwan memakannya menjadi mudarat.Allah itu khaliq(pencipta) kita.takkanlah Allah mahu menganiaya manusia , haiwan yg memakan tumbuhan yg dia ciptakan sebagai makanan !!

    berkenaan air soya , saya setuju ia memang mempunyai kandungan gula yg agak tinggi. tetapi bukanlah dalam kuantiti gila atau pun melampau.kita minum mengikut keperluanlah.pada saya tiada masalah kalau kita cuma meminum sekali sekala dalam kuantiti yg terhad , dan kalau terasa juga kemanisannya ,boleh ditambah air masak atau air mineral untuk mengurangkan kemanisan tersebut.Allah beri kita akal , beri kita deria merasa. gunakanlah sebaik mungkin. jangan kita menjadi org yg hanya pandai bermain persepsi dan sentimen dan akhirnya meletakkan kesalahan itu 100% kepada soya shj. itu sama ertinya seperti tidak menghargai kurniaan sang pencipta soya itu. Nauzubillah.. renung2kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH

7 PERSIAPAN MANUSIA UNTUK MENGHADAPI DATANGNYA KEMATIAN.